22/6/2019

Έφυγε από τη ζωή ο Καθηγητής Δημήτριος Λαζαρίδης σε ηλικία 102 ετών και έχοντας ...


Έφυγε από τη ζωή ο Καθηγητής Δημήτριος Λαζαρίδης σε ηλικία 102 ετών και έχοντας αφήσει πίσω του ένα πολύ σημαντικό έργο - παρακαταθήκη στον τομέα της Ιατρικής. Το ερευνητικό του έργο τιμήθηκε πολλές φορές, καθώς προώθησε και ανέπτυξε την χειρουργική και την καρδιοχειρουργική στην Ελλάδα. Ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε το 1970 μεταμόσχευση νεφρού στην Ελλάδα απο ζώντα συγγενή δότη και εδραίωσε τις νεφρικές μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, πραγματοποιώντας από το 1969 έως το 1987 συνολικά 238 μεταμοσχεύσεις.
Προώθησε την καρδιοχειρουργική στη Β. Ελλάδα ιδρύοντας το 1984 την πρώτη Πανεπιστημιακή Καρδιοχειρουργική Κλινική του Α.Π.Θ.
Μεταξύ άλλων, τιμήθηκε απο τον Καθηγητή και σημερινό Διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Κυριάκο Αναστασιάδη, στην διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της κλινικής. Στην εκδήλωση προβλήθηκε συνέντευξη-αφιέρωμα στο Δημήτριο Λαζαρίδη στην οποία περιγράφει με γλαφυρό τρόπο και με ιδιαίτερο χιούμορ την πορεία του από το ξεκίνημά του μέχρι τις εμπειρίες και τα συναισθήματά του στα χρόνια του έργου του.
Το Livemedia είχε την τιμή να καταγράψει τη συνέντευξη στην οποία ξεδιπλώνει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του. Δείτε το βίντεο παρακάτω.
Το τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλειπόντος.
#lmn #mednews
more...